Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
może coś o gospodarce i ekonomi | |
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 496 |
nicze
![]() |
http://nczas.com/publicystyka/roman-kluska-kryzysu-nie-spowodowal-wolny-rynek/
Nie miałem gdzie wsadzić tego artykułu może wcześniej było coś tematycznie podobnego. Kluska dobrze mówi że tu nie ma wolnego rynku więc obecne zawirowanie w gospodarce było do przewidzenia. |
Wrona
|
Dzieki za tego Michalkiewicza. Jest wspanialy !
|
rosomak
![]() |
Chciałeś napisać : budźmy :) tyle tylko że to przebudzenie oznacza chyba wyjście na ulice i zorganizowanie rewolucji ale co dalej? Rządy tańczą jak im grają ci wyżej, a my tańczymy jak nam karzą kolejne rządy -Politycy którzy próbują się przeciwstawić, są błyskawicznie gnojeni lub ignorowani przez media- jednym z przykładów może być Korwin-Mikke. Na podobnej zasadzie trwa akcja podważania i ośmieszania faktów które kłócą się z dogmatami nauki. Wydaje mi się, że samoitnie, ludzkość jako całość nie potrafi sprzeciwić się tej tyranii. Siedzimy w tym zbyt głęboko by zanegować konsumpcyjny styl życia i dlatego koło będzie pędzić coraz szybciej i szybciej i albo się rozleci albo nastąpi skok cywilizacyjny który rozładuje siłę inercji siedmiomiliardowej masy. |
||
wendol
![]() |
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
Obserwer2
|
|
Obserwer2
|
|
Ocelot
![]() |
Observer jeden i 2 link ciekawy w drugim akurat pod koniec czytania już cholernie waliło eugeniką, zgodze się że jełopów trzeba by sie pozbyć bo szkoda na takich surowców bo tylko im w głowie 3 rzeczy: żreć,pier..lić i spać. Ale co zrobić i tacy muszą żyć, chodz nie którym by sie przydało te "renty alkoholickie" odebrać.
Szczerze mówiąc nasze dobro narodowe którym jest węgiel, przysparza nam Polakom wiecej strat niż zysków. Podobno rocznie nasze państwo musi wypłacać 18mld złotych tylko na to żeby kopalnie wyszły na 0. Bo wyprodukowanie tony węgla kosztów 140zł a jest sprzedawana za 100zł. Zatrudnienie w 2010r. w górnictwie było około 100tys. wydobycie mniej wiecej 80mln ton w ciągu roku. Ciekawostki znalazłem, nawet sie zdziwiłem: Twierdzi się, że na węglu się dziś nie zarabia, a w zasadzie traci: o ile na światowym rynku tona niegdyś czarnego złota kosztowało 60 euro, to w Niemczech wydobycie 1 tony pochłania aż 165 euro!" "Na razie jednak wydobycie węgla kamiennego obciąża znacznie niemieckich podatników, rządy federalny i Północnej Nadrenii - Westfalii finansują górnictwo nakładem 2,5 mld eurorocznie. Oznacza to, że każde miejsce pracy w górnictwie kosztuje 75 000!" Hmm.... aż dziw że w Niemczech sie coś nie opłaca nie bywałe, przeca niemcy to i z g.wna potrafią złota nakręcić. Podobny problem jest z Polskim mięsem, w sklepie nie uświatczysz, prędzej jakieś Hiszpańskie, może z Benelux'u. A jednak jest tylko że to wszystko w magazynach poutykane, a płacone z naszej kieszeni. I teraz powiedzmy sobie kto tu jest darmo zjadem, widocznie Rafał Ziemkiewicz ma racje, "Polacy żyją od przekształcenia ustrojowego ponad stan." Polecam książke Rafała Ziemkiewicza: "Polactwo" jeszcze jest kilka innych, ale tylko tą zdążyłem przeczytać:) Jeszcze co do tej Niemieckiej Precyzji, walą tak jak inni tylko żeby rynek zbytu zapewnić, jeśli jabym rozkręcał co dopiero jakąś powiedzmy firme samochodową mógłbym sobie powiedziec że jestem niedouczony itd.(same "superlatywy":D) ale taka marka musi to robić świadomie bo wątpie żeby tworzyli to amatorzy. Problemem mogą być programy konstrukcyjne/projektowe które same dobierają wymiary poszczególnych elementów(ograniczając zurzyty materiał), ale nie można sie na nich opierać w 100%. A co już do wytrzymałości tych elementów no to już karygodne. Taka ciekawostka z mojej uczelni, mój profesor i multi doktor zarazem pomógł firmie Renault, przy drzwiach do modelu chyba 1007, bo szybko rdzewiały albo sie nie domykały. I dzięki temu dostał w nagrode nowiutke te otuż autko, ale i tak woli swoją Lancie. Dzięki takim linkom człowiek dopiero uświadamia sobie dlaczego, Niemiec wymienia samochód co 2-3 lata. I nie dlatego że nie wie co z pięniedzmi robic, tylko z przymusu(może nawet z oszczędności bo kupi nowe, nie musi wywalać kasy na notoryczne usterki w praktycznie "nowym aucie"). Zawsze zastanawiało mnie dlaczego autobusy są tak na swój sposób długowieczne... Łohoho ale się rozpisałem:) |
Obserwer2
|
I dobrze trochę lżej na umyśle. Trzeba się pogodzić że jest się "darmozjadem" na utrzymanie którego trzeba zużywać tyla energii i tyla CO dwa produkować że już myślą jak się nas wszystkich hurtem pozbyć. |
||
Ocelot
![]() |
hehe... czuja śląsko wymowa nicze :)
tak po tych linkach o tym środowisku ci cali iluminaci to banda debili, te wszystkie frazesy, o ich zajebistości poprostu są równe podwórkowej pogaduszcze. Bo my to swoich to szkolimy, umią patrzeć ludziom w oczy, i potrafią prawdziwie mówić poprostu żenada jak sie czyta te rozmowy od Van Helsinga z illuminatami. Jak to już bywa z ludzmi powodujący wstyd całej rodzinie, smierdzący tchurze, zboczeńcy itp. No chyba że to inny tym "materii" bo takich to cieżko opisać chodz pobieżnie sie da:). pozdrawiam |
Obserwer2
|
Władza korumpuje
nieograniczona tym bardziej. Na tym świecie najważniejsze jest dobrze sprzedać swoje "nic". Ceny na różne rzeczy są czasami brane z księżyca Nie wiem czy zamiast wydobywać węgiel nie prościej było by uprawiać roślinę przemysłową konopie w tej odmianie gdzie jest minimalna zawartość narkotyku a jest to świetny surowieć na papier na ubrania, może na opał Jeśli kiedyś pisaliśmy że taniej wychodziło owsem się opalać niż niż kupować węgiel. Tani jednorodny surowiec. Tak ale nie ma ma być za dobrze i wszystko trzeba tak robić aby wszystko co najmniej kuśtykało jeśli już nie podpadało pod kategorię mocno kulało. |
tajne.tarot-marsylski.pl
|
|
Ocelot
![]() |
Można uprawiać też wierzbe energetyczną też jest dosyć dobra, chodz nie wiem jak z kalorycznością, wiem że wychwalają bo ilość wytworzonego CO2 przy spalaniu jest równa wytworzeniu tlenu w trakcie wzrostu.
Coś dziwne na tej wikipedii piszą że niby konopia jest jednoroczna a słyszałem że da sie ją zbierać kilka razy. Dobra rzecz do sektora budowlanego, włókienniczo-celulozowego, farmakologicznego, na pasze, do rekultywacji no i otatnio modne słowo EKOLOGICZNA :). No niestety musi to wszystko d.pnąć bo inaczej ludziki nie przejrzą, nie ma bodzca. Ale swoją drogą zmienia sie coś, jak to w tych linkach wypisują, poczekamy zobaczymy. |
wendol
![]() |
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
Wrona
|
Cala tajemnica z ludzmi polega na tym, ze im wyzej postawieni w herarchii spolecznej, to uwazaja, ze jest nieprawdopodobne zeby oni o czyms nie wiedzieli. Wszystko o czym ci ludzie nie wiedza sprowadza sie li tylko do teorii spiskowych, zachwian emocjonalnych i oznak zazdrosci w sensie znaczeniowym. Dzieki tego typu ludziom masoneria od trzydziestego stopnia w gore moze robic na Kuli Ziemskiej wszystko. Kto i ilu ludzi sklada sie na stopien 33-ci w masonerii raczej nikt nie wie oprocz samych zainteresowanych. Wierzenia i posuniecia tej grupy sa bardzo prymitywne. Dzisiaj juz wielu ludzi to dostrzeglo, ale za pieniadze robi sie co kaza !!!
|
zbyszek123
![]() |
Agnieszka Pomaska z PO przyznała na antenie TVN24, że gdy chciała wydostać się 11 maja z sejmu, została zrzucona z barierki przez blokujących budynek związkowców. Pomaska mówiła m.in. że głosowania przeciągały się, a na nią w domu czekała trzytygodniowa córeczka, miała więc dużą motywację, żeby szybko wrócić do domu.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Agnieszka-Pomaska-powiedzialam-ze-jestem-mama-karmiaca-zrzucili-mnie-z-barierki,wid,14480350,wiadomosc.html ale najlepsze posty :-) a zwłaszcza jeden
|
||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
wendol
![]() |
ZUS inwestuje - np. w swoje siedziby.
Utrzymanie tych gmachów, jak i osób tam pracujących też kosztuje. Niedawno byłem na Szamockiej w Warszawie - co za rozmach, co za przepych... A w środku... Sala, w której miałem spotkanie (można to nazwać negocjacjami pomiędzy instytucjami emerytalnymi)... tego się nie da opisać - nigdzie czegoś takiego nie widziałem - olbrzymia - większa niż niejedna sala kinowa, a projektor... - tylko "lufę" widziałem - kaliber... No w ogóle szkoda gadać - inne instytucje w porównaniu do ZUS, to biedaki. Macie mapę - przełączcie na satelitę i podziwiajcie - sam zdjęć nie robiłem - ani na zewnątrz, ani w środku :) http://www.zumi.pl/centrala+zus,Warszawa_Szamocka+8,namapie.html#page:1,byMap:1,x:20.958907,y:52.257417,scale:2 A tak swoją drogą, to ciekawe, co by się stało, jak bym zaczął robić :) Swego czasu w "NIE" Urbana, w kolejnych numerach można było zobaczyć zdjęcia tych "pałaców" - ten cykl publikacji nazywał się "Szlakiem ZUSów Polskich" :) Kto ma kogoś w ZUSie, ten żyje w luksusie :) Ale sknery z nich straszne - nie chcieli nam szkolenia zafundować - powiedzieli, że jak unia da pieniądze, to OK, a jak nie, to będzie problem. |
Obserwer2
|
Wywiad z R. Kluską
http://www.sekretyameryki.com/index.php/roman-kluska/ to by wyjaśniało o co chodzi nie wkupienie się w łaski co poniektórym i usiłowanie bycia zbyt praworządnym przy zbyt dużej skali firmie małemu może by się upiekło w sensie nie uwzięli by się na niego. |
Wrona
|
Tak, ludzie od praworzadnosci juz sie odzwyczaili, a szczegolnie wladza~, bo gdyby ta byla praworzadna, to ludzie szybko by otrzezwieli.
|
Ocelot
![]() |
http://www.geekweek.pl/polska-przystapi-do-europejskiej-agencji-kosmicznej/362102/
no i jak od dawna wiadomo dlaczego jesteśmy w tym osławionym "ogonie": http://www.hotmoney.pl/artykul/urzednicy-hamuja-rozwoj-polskich-wynalazkow-25923 |
Ocelot
![]() |
Senator PO: "Nie mam nic do stracenia. Dlatego mogę mówić prawdę..."
http://www.youtube.com/watch?v=Kr8yydgUPtQ&feature=player_embedded Antoni Motyczka, senator PO, przewodniczący senackiej podkomisji Gospodarki Narodowej - szczerze o zamówieniach publicznych. |
Ocelot
![]() |
|
Obserwer2
|
sutenerstwo powinno być karane |
||
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 496 |
Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |