Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat  |  Spis tematów Nowszy wątek  |  Starszy wątek
Magnes stały
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 477
Poprzednia strona | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | .. | 23 | 24 | Następna strona
Augi

16 lipca 2008

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy, informacji dotyczących właściwości magnesu. Jeżeli pod stołem umieszczę magnes, a na stole położę kawałek stali. następnie przesunę ten magnes, to oczywiście kawałek stali również się przesunie. I teraz sedno sprawy. Czy ktoś zna taki materiał, jakąś folię, albo coś, przez co ten magnes nie będzie działać. Bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam

Augi
Raptor

19 lipca 2011

Spin1:
wyszło 90 magnesów ,a ja będe miec 80

To może trochę podziałkę rozluźnić, albo na mniejszym walcu? Jakkolwiek, wiadomo, że niedokalkulowanie kosztuje trochę czasu i nerwów... ale nam się przecież nie spieszy. Komuś innemu się spieszy bardziej nim te lepsze komercyjne technologie zaczną wychodzić na powierzchnię.

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/
79277

19 lipca 2011

Tylko się nie śmiejcie za bardzo :)
To mój wirniczek ale jest do rozbiórki bo za małe (za słabe) magnesiki przykleiłem (50 szt) no i nie będzie działał ani trochę. Poza tym za mała bezwładność... Lekki- trzeba by było koło zamachowe dodać...
http://wirnik.mag.patrz.pl

nicze

19 lipca 2011

Niestety wiedza kosztuje
między innymi ten czas w nie doszacowane pomysły.
Dlatego ja lubię robić rzeczy duże żeby mi jakiś szczegół, drobiazg nie uciekł.
I oczywiście mam większy margines na niedoskonałości.

Obawiam się że za duża ta siła nie będzie,
ale jest szansa,
swojego jeszcze nie zaczęłem robić bo za dużo innych zajęć.

Raptor

19 lipca 2011

79277:
Tylko się nie śmiejcie za bardzo

Na pierwszy rzut oka wygląda jakby miał zbyt dużą masę własną względem mocy magnesów. Może na takie doświadczenia rzeczywiście lepsza płyta CD, albo bęben zrobiony z dwóch CD'ków oklejonych cienką tekturą ;)

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/
79277

20 lipca 2011

nicze:

Niestety wiedza kosztuje
między innymi ten czas w nie doszacowane pomysły.

Sęk w tym że to nie jest niedoszacowane :)
Tego właśnie się spodziewałem. Mój modelik był robiony "z doskoku" ot tak od niechcenia... :) Ale jest za to tak skonstruowany że w każdej chwili mogę go przerobić niewielkim nakładem pracy.

Raptor:
Na pierwszy rzut oka wygląda jakby miał zbyt dużą masę własną względem mocy magnesów

...i taki nie... Ma dużą masę bo wał jest dość spory. Na tak małe magnesy (płaskie: 5X5mm i 2mm grubość) ta masa nie byłaby za duża gdyby nie była skupiona blisko środka. Gdybym tą samą masę rozmieścił dalej od środka obrotu ale wszystko ścisnął (skrócił wał)- uzyskałbym bardziej coś w rodzaju koła zamachowego (czyli akumulator energii kinetycznej)... Mogłoby się obrócić... Troszkę :)
Sam wirnik (ten walec z magnesami) jest bardzo lekki i to jest jego wada. Nie akumuluje energii. Przysuwając magnes i odciągając go- niemal natychmiast się zatrzymuje! dlatego, bo sam walec ma zbyt MAŁĄ masę i nie obróci się nawet o 5 stopni kątowych "siłą rozpędu" ;)
Ale ja to specjalnie zrobiłem :) Żeby pobadać- i będę badał, ale może w przyszłym tygodniu, bo czasssss..... ;)
Po to zaplanowałem taki długi wał (część z drukarki), żeby móc dokładać na wał, a nie na walec dodatkową masę zwiększającą bezwładność i sprawdzić jaka będzie różnica w działaniu. A z magnesami faktycznie przesadziłem (w dół). Mój walec to bęben pusty w środku- to zwykły fragment tuby takiej jak tuba z silikonem (mam kilka takich czystych) wciśnięta na dwa krążki plastikowe (części z drukarki). W każdym momencie mogę tą tubę zdjąć i założyć nową- np z większymi magnesami :)
Może dziś przygotuję nową tubę- jeśli się wyrobię z innymi pracami...
Zaraz może dam zdjęcie to sam zobaczysz :)

79277

20 lipca 2011

mam już...
http://wirnik.budowa.patrz.pl

pozdrawiam :)

79277

20 lipca 2011

a konstrukcja podtrzymująca wszystko to oczywiście fragmenty paneli podłogowych :) Zachowałem sobie trochę kawałków bo to fajny budulec- wystarczy piłka i klej do drewna :)
Pzdr

79277

20 lipca 2011

http://wirnik.budowa.patrz.pl

jeszcze raz bo coś nie otwiera się... Ale zawsze można zrobić kopiuj/wklej - gdyby nadal nie otwierało jednym kliknięciem :)

nicze

20 lipca 2011

Fajny,
Za wielki to on nie jest
to i ten napędzający nie może być za duży.
pozdrawiam

tajne.tarot-marsylski.pl
-

79277

20 lipca 2011

nicze:
Za wielki to on nie jest

he he- i takwiększy jest od tego co planowałem :) Ja zakładałem na te magnesiki max 35mm średnicy, a ten ma 50mm średnicy (i 50mm szerokości). Wał ma za to 25cm długości, fi 8mm... Sam wałek jest cięższy od tego walca z magnesami- to źle.
Pozdrawiam

Spin1

20 lipca 2011

Całkiem fajny model :)

nicze:
to i ten napędzający nie może być za duży.

Powinien być troche mniejszy od rozstawu magnesów na koncu V

Raptor:
To może trochę podziałkę rozluźnić, albo na mniejszym walcu?

Niestety lepszy efekt jest przy małej odległosci miedzy magnesami. A walca wolałbym nie ruszac bo juz podziałke mam obliczona pod jego srednice.Dzisaj bede wiercic otwory pod magnesy juz nawet w czoraj ustawiłem podzielnice na frezarce wiec szybko w miare pujdzie
no i dość precyzyjnie bedzie

79277

20 lipca 2011

Spin1:
w czoraj ustawiłem podzielnice na frezarce

kurna... zazdroszczę narzędzi... A już Ci kiedyś miałem pisać: nie wierć otworów pod magnesy bo ręcznie ciężko będzie i łatwo spieprzyć.
...a tu proszę... podzielnica :)

Spin1:
Powinien być troche mniejszy od rozstawu magnesów na koncu V

...i jeszcze doszedłem do wniosku, że im mniejsze magnesy na wirniku, tym "mniej rozwarte" to V powinno być... Ja mam za duże... Lub magnesy za małe :)
Dzisiaj już ich nie zmienię, ani jutro. Może w sobotę uda się coś dłubnąć :)
Powodzenia Spinie :)

PS. Nie zmieniaj nic. Jak będzie coś nie tak to będziesz miał pole manewru- lekkie przetoczenie walca na mniejszą średnicę i znowu masz nowy wirnik. Bez robienia od zera :)

Pozdrawiam

Raptor

20 lipca 2011

Ciekawy rok, wszyscy zaczynają nabierać rozpędu w działaniach. Jakaś energia z kosmosu, czy co :)

Spin1

20 lipca 2011

Tak kosmiczne oswiecenie :)

79277:
.i jeszcze doszedłem do wniosku, że im mniejsze magnesy na wirniku, tym "mniej rozwarte" to V powinno być... Ja mam za duże..

Wywal pierwszy rzad magnesów na początku V i wstaw miedzy ostatnim rzedem a poczatkiem jeden magnes na srodku i musisz miec na stałe zamocowany lub czymac w jednej odległośći magnes napędzający

Spin1

20 lipca 2011

nicze:
Dla mnie trochę kłopotliwe do zrozumienia i uzasadnienia jest to że magnes który sam w sobie waży a jeszcze się przyciąga do wirnika to że ta krzywka tak bez problemu podnosi i dalej się kręci.

Tak to nie trafiony pomysł dlatego ja umiesciłem magnes napedzajacy na dole w prowadnicach i utrzymywał się bedzie dzieki przyciąganiu .
Dodadkowo zeby łatwiej było go oderwać krzywce wstawiłem od góry sprężynki po bokach magnesu napedzajacego i jeszcze na dole dwa magnesy ustawione na odpychanie które ułatwią powrót magnesu do pozycji wyjsciowej

Spin1

20 lipca 2011

Takie dosc słabej jakosci zdjecie podgladowe jak to bedzie wygladać

[IMG]http://img706.imageshack.us/img706/833/zdjcie014002.th.jpg[/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

Spin1

20 lipca 2011

79277:
..i jeszcze doszedłem do wniosku, że im mniejsze magnesy na wirniku, tym "mniej rozwarte" to V powinno być... Ja mam za duże... Lub magnesy za małe :)

To głównie zależy od długości magnesu napedzającego bo jak dasz mniejsze rozwarcie V to bieguny stator a rotorem beda miały większe odległosci miedz soba i beda sie słabiej przyciagac a o to tu nie chodzi chyba :)

Spin1

22 lipca 2011

Prawie koniec jeszcze pare magnesów brakuje
[IMG]http://img26.imageshack.us/img26/2706/zdjcie011kx.th.jpg[/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

79277

22 lipca 2011

Spin1:

A nie uważasz że te magnesy są i tak zbyt daleko od siebie?
Hmm... Wydaje mnie się, że te małe magnesy powinny "symulować" jak najwierniej duży magnes... Tzn długi...
No ale sam sprawdź...
Napisz później czy się pomyliłem czy nie, ok? Bo ja bym starał się jak najciaśniej je umieszczać...
Pzdr

nicze

23 lipca 2011

http://allegro.pl/show_user.php?uid=2006864

Gość ma materiały do przeróbki samochodu na samochód elektryczny.
Myślę że warto pamiętać o takim.

Chyba że się ma szansę na kupienie samochodu hybrydowego i nie trzeba kombinować jak przerobić spaliniaka.
Mówię w sensie zaporowości ceny hybrydy.
Jak ktoś ma kasę to prościej kupić hybrydę.

Patrzyłem teraz trochę po cenach na allegro i ceny są duże bo hybrydy jeszcze są mało rozpowszechnione.

Problem polega na tym że taka przeróbka kosztuje i czy to się opłaca,
jak układy, na przykład hamulcowy przerobić, jak to zarejestrować,

a potem tylko bateria akumulatorów.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 477
Poprzednia strona | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | .. | 23 | 24 | Następna strona
Nowy temat  |  Spis tematów Nowszy wątek  |  Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.