Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat  |  Spis tematów Nowszy wątek  |  Starszy wątek
Magnes stały
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 477
Poprzednia strona | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | .. | 23 | 24 | Następna strona
Augi

16 lipca 2008

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy, informacji dotyczących właściwości magnesu. Jeżeli pod stołem umieszczę magnes, a na stole położę kawałek stali. następnie przesunę ten magnes, to oczywiście kawałek stali również się przesunie. I teraz sedno sprawy. Czy ktoś zna taki materiał, jakąś folię, albo coś, przez co ten magnes nie będzie działać. Bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam

Augi
nicze

10 września 2011

Inna konstrukcja z rurki kanalizacyjnej fi50
skład budowlany niedaleko

jednak Rosjan trzeba słuchać bo mają wielki kraj i sporo ludzi którym się chce coś chcieć.
http://www.youtube.com/watch?v=z898gOzQ_-Y

Zamiast samemu robić nawet warto kupić taką zabawkę bo na pewno droga by nie była.

Znaczy robiłem kiedyś blok wysokiego napięcia to wiem że to trochę kłopotliwe.

Znaczy jak użyć taką cewkę z telewizora to zbyt często dostaje ona zwarcia wewnątrz i spada jej napięcie i nie daje takich ładnych długich iskier.

To się niestety robi jak szukamy sobie na jakiej maksymalnej odległości daje jeszcze iskrę i jest bach i można brać następne trafo.

Inaczej to opiszę jakby ktoś chciał popsuć parę starych trafo z telewizora dla eksperymentu.
Zrobiłem specjalnie cewkę tylko do wytwarzania wysokiego napięcia
była fajna iskra spoko 4cm a nawet do 5 cm czyli

jakby nie było jak do tej kanalizacyjnej jak znalazł.
Była ze dwa razy lepsza od przemysłowej cewki telewizyjnej
Bo z tamtych kilku co ja popsułem to wyciągałem 2cm do 3cm iskry

Tylko usiłując maksymalnie odsunąć elektrody to znalazła sobie zwarcie wewnątrz i potem dawała tylko centymetrowe iskry.

Teraz bym zrobił dokładniej tę cewkę.
Podzielone dokładnie na sekcje i dobrze odizolowane.

Konstrukcja banalna zasilanie z jakiegoś chińskiego transformatorka elektronicznego na 12 volt tudzież ze składu budowlanego.

nicze

10 września 2011

W stosunku do ostatniego filmiku to użytkownik ma sporo pomysłów i nawet tam jakiś sklep internetowy prowadzi.

Akurat
http://www.youtube.com/watch?v=8JeQhUI72ZQ

ten filmik może był drogą inspiracją do dojścia do tamtej konstrukcji

nicze

23 września 2011

Trochę usiłowałem się bawić ostatnio w robienie prądnicy
niestety znowu to wykazało określone problemy
za długie cewki nawet z rdzeniem
ten rdzeń może troszkę nie jednolity
nie miałem dobrego materiału

to te długie cewki jest mi je trochę trudno przemagnesować
a to ogranicza napięcie.

Za gruba cewka też zła bo dużo materiału na nią idzie
To znaczy jeżeli cewka ma dziesięć warstw drutu to przyrost napięcia na warstwie jest identyczny na każdej ale na ostatnią warstwę idzie dużo więcej drutu niż na tę pierwszą przy rdzeniu.
Trzeba zrobić więcej chudych krótkich cewek.
Znów osiągi były nie satysfakcjonujące.

Wygląda na to że alternator samochodowy jest sensowna konstrukcją tylko niestety małą.
Co z tego że tani.

nicze

23 września 2011

Alternator samochodowy jest generatorem trój fazowym

trzy druty w grecki zygzak połączone w gwiazdę

a potem prąd prostowany jest do stałego
I utrzymywany w napięciu 12V
{do zasilania akumulatora +/- 14,4V}

Tesla miał głowę.
Ja tam nie widzę jak stojan omiata to te pole z wirnika.
Ale skuteczne jest.

Wrona
24 września 2011

Panele sloneczne

Daj - to jest chinski uczony !

http://www.reo.pl/krol-slonce-i-jego-fotowoltaiczne-imperium

Pamietam, ze w polowie lat osiemdziesiatych kupilam sobie wiatraczek do samochodu, ktory dzialal na baterie lub na panele sloneczne. Panele sloneczne, ktore tez sa wyposazone w baterie, ktorych elektrolid pracuje dzieki slonecznemu cieplu. Moc chemicznych procesow zasila generator pradowy. Tak powstaje prad. Takie panele mozna robic wieksze i mniejsze, ale zawsze ograniczona jest zywotnosc baterii. Z czasem traca wydajnosc. Australijczycy juz o tym sie przekonanli.

Robot na panele

•Solarny Transformer 3 w 1 (T3 Solar Robot Kit)
•Robot T3 może zamienić się, po złożeniu, w skorpiona, czołg lub bardziej konwencjonalnego robota
•Wystarczy pozostawić go trochę na słońcu, aby był gotów do akcji
•Energia słoneczna oznacza produkt przyjazny dla środowiska
•Wspaniała zabawka edukacyjna dla dzieci
•Również całkiem rozrywkowy przedmiot na biurku, jeśli nudzisz się przypadkiem w pracy
•Produkt składa się z 70 części i wymaga samodzielnego złożenia
•Produkt wymaga zastosowania śrubokrętu podczas konstrukcji
•Parametry panelu solarnego: 75mA
•Żywotność baterii: 2 lata przy normalnym użyciu
•Dla osób powyżej 8 roku życia
•Rozmiar: 6,3 x 11 x 8 cm (chociaż rozmiar będzie się zmieniał w zależności od pozycji bojowej robota)

http://spokogadzet.komputerswiat.pl/solarny-transformer-czerpie-energie-ze-slonca/

nicze

30 września 2011

Kolega 79277 lubi porządek i chce mieć wszystko w konkretnych tematach.
Jego wola.
Moje rozważania ile drutu na prądnicę.
Moja konstrukcja eksperymentalna ta wcześniejsza miała małą gęstość
drutu na obrzeżu bo to było jedno uzwojenie luźnym zygzakiem czyli z samego tego faktu 1/6 albo mniej wykorzystania przestrzeni.

Ta ostatnia miała za długie cewki i stosunkowo małe magnesy zewnętrzne i one jakoś nie obejmował polem całych cewek.
W środku cewek rdzeń był robiony z kawałków {z kubków ferrytowych} i miały ponad 15cm.
Bo usiłowało być duże.
Jeżeli jednak podobna ilość drutu jak dla eksperymentu leży na stojanie zwykłego alternatora to na razie można się i takim pobawić.
On tam po prostu na obrzeżu jest gęsto upakowany. Te trzy cewki prądowe leżą jedna za drugą na sobie.Wsadzenie czwartej i zrobienie tego jako prądu czterofazowego pewnie było by mniej wydajne
z resztą wirnik wyliczony jest na trzy fazy i ma tak szczeliny tego wieńca ustawione że mają omiatać polem trzy cewki.

Problem się sprowadza do tego czy jak się chce mieć większą moc
to czy robić to ramach własnej konstrukcji czy wykorzystać na ten przykład trzy czy cztery fabryczne alternatory.

Po najmniejszej linii oporu można i taką opcję przyjąć.

Ale wcześniej trzeba sprawdzić jaką wydajność prądową ma przeróbka
jakie napięcie i jaki prąd można z niej wycisnąć bez jej uszkodzenia.

Jednak konstrukcja prądnicy z magnesem stałym jest kłopotliwa bo za dużo parametrów zależ potem od prędkości kręcenia wirnikiem.
Opór kręcenia zależy od poboru mocy.
Podłączenie kolejnej żarówki obniża napięcie, czyli jakiś układ pośredniczący wrzucający energię najpierw na akumulator.

Najbardziej stabilne było by to jako elektrownia wodna.

nicze

2 października 2011

Wsadziłem magnes z głośnika do wirnika z alternatora i nie wyszło to najlepiej.
Musiałem trochę wycinać metal bo mi nie pasowały wymiary.
Czyli przypadkowo to ciężko mieć dokładnie dobrany magnes.
Na wysokość to mogły by być i dwa magnesy może by się zmieściły tylko boki zawadzały .
Ale i tak musiałem wycinać w metalu miejsce.

Głośnik się prosto rozkłada bo tam klejony jest tylko.

Ale słabe pole świadczy o tym że te zęby lepiej zastąpić wieńcem równoległych magnesów.
Wtedy nie potrzeba się męczyć w rozkładanie tego wirnika.
Kupić prostokątne wąskie magnesy.
Wyciąć szlifierką na zębach wirnika szczeliny pod magnesy przykleić je tam
jak będą tak głęboko wcięte żeby nie zawadzały o stojan.

I wtedy stwierdzić czy konstrukcja odpowiada oczekiwaniom.
Znowu napięcie nie było satysfakcjonujące.

Raptor

2 października 2011

Może trzeba te problemy obejść w stylu Nikoli i zobaczyć gotowe rozwiązania zamiast do nich żmudnie dochodzić ;)

http://www.youtube.com/watch?v=i1GmZK_Hl1Y

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/
rosomak

2 października 2011

nicze:

Wsadziłem magnes z głośnika do wirnika z alternatora i nie wyszło to najlepiej.
Musiałem trochę wycinać metal bo mi nie pasowały wymiary.
Czyli przypadkowo to ciężko mieć dokładnie dobrany magnes.

Dlaczego nie skorzystasz z magnesów neodymowych. Są niedrogie, różne w kształtach i zapewne zwiększyły by parametry ustrojstwa, które starasz się zbudować ;)

tajne.tarot-marsylski.pl
-

zbyszek123

2 października 2011

rosomak:

Dlaczego nie skorzystasz z magnesów neodymowych

dobry pomysł
ponad to/lub- można by zrobić to wspólnie z uzwojeniem czerpiącym prąd tradycyjnie z alternatora(kondensator czy coś) w zespole z regulatorem itd... użyty magnes dawał by wzbudzenie którego nominalnie brak w alternatorze

Raptor:
zobaczyć gotowe rozwiązania

świetny film
skopiowałem dla potomnych

coraz więcej się w całość układa :-)
pzdr

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...
rosomak

2 października 2011

Raptor, dzięki Ci za ten film.
Tak niewiele potrzeba by wyzwolić ludzkość.
Tak blisko a tak daleko.
Mógłby się jakiś haker w końcu wykazać i wysłać w sieć plany urządzenia Tesli do pobieranie darmowej energii.

Oczywiście można pójść na skróty i próbować samemu :

Raptor:
te problemy obejść w stylu Nikoli

Tyle tylko ze Tesla był niepowtarzalny :)

nicze

3 października 2011

Spokojnie, to tylko drobne przerabianie różnych pomysłów.
Poza tym wirnik był z drugiego alternatora i miał chyba zbyt duży odstęp od stojana 3 a może i 4 milimetry.
Deko za dużo. Najlepiej mniej niż 2mm około 1mm.

Wykazanie sobie jak najefektywniej to zrobić.

Problem polega na pewnym przeskoku technologicznym że pierwszy projekt się robi długo, bo się sprawdza różne ślepe ścieżki,

drugi już mniej niż połowę tego czasu a kolejny to już jakaś rutyna.
W tym momencie to istotnie widzę że lepiej po szlifować wgłębienia na magnesy oczywiście neodymowe może nie za wielkie
i nawet nie wydłubywać tej cewki.

To jest taka przymiarka żeby określić jaki wiatrak trzeba było by do teko dołączyć żeby nadawało się do użytkowania.

Zbyszku zostawienie układu elektrycznego do sterowania cewką i tak pewnie skończyło by się jego spaleniem.
jak jest magnes stały to napięcie będzie szybko wzrastać z obrotami
i to może dać i 24 volty co i 40 voltów
To elektronika sterowania może wysiąść.
Poz tym magnesy możesz przykleić w drugą stronę niż cewka działa
to też trzeba sprawdzić by było.
Czyli jak magnesy to już lepiej bez podłączania cewki.

Spokojnie jedną zabawkę dla sprawdzenia jak to działa trzeba przetestować i mieć w opracowaniu na wszelki wypadek żeby za długo
potem nie bawić się w nie dopracowane wersje.
Pozdrawiam.

79277

3 października 2011

Raptor:

Zajebisty filmik... Podobnie ja Zbyszek- dzięki za niego. Również go skopiowałem :)
Nadal uważam że Nikolai Tesla to największy z ludzi żyjących do tej pory na Ziemi. Mój największy idol. Zawsze chętnie obejrzę podobny film...

(a tak w nawiasie- jest tam kilka "przegięć", ale nie przeszkadzają mi one zbytnio. uważam je za fantazję scenarzysty, ale jestem gotów przyjąć je za prawdziwe) :)

Pozdrawiam...

nicze

3 października 2011

Filmik jest dobry i nie ma za dużo fantazji
po prostu my jesteśmy słabo doinformowani.

Zresztą w w Nieznanym Świecie {2008} był opis sytuacji jakiś dzieciak miał w tym czasie wychodzić do szkoły ale nie wyszedł bo cały dzień był od rana dziwny kolory nieba niesamowite.
To wszystko wskazuje na jakieś przeładowanie atmosfery elektrycznością.

Ciekawa jest ta informacja o spaleniu nawet korzeni drzew.
To nie mogło być od pojedynczego wybuchu a gleba nie stopiona.

Na szczęście rosyjskie źródła są mniej milczące od zachodnich.
Tam dla prostych ludzi przykryto to kurtyną nie pamięci.

zbyszek123

3 października 2011

nicze:
zostawienie układu elektrycznego do sterowania cewką i tak pewnie skończyło by się jego spaleniem.

myślę że nie, regulator odetnie za duży prąd a sam magnes nie da napięcia do 40 v chyba żeby to rozkręcić do nie wiadomo jakich obrotów, można by też w tych powyginanych piórach nawiercić otworki i małe neodymy wbić do samowzbudzenia, do określenia biegunów są takie małe mierniczki, można samemu zrobić tudzież na logikę złożyć badając jednym testowym magnesem gdzie odpycha gdzie przyciąga- ważne żeby nie sprawdzać ferrytu zwłaszcza słabego- neodymem i na odwrót- przemagnesuje na moment sprawdzania i nic nie wyjdzie

nicze

3 października 2011

Dokonanie określenia bieguna to najlepiej wziąć kompas i po załączeniu prądu
zobaczyć w którą stronę są bieguny.
To jest najwrażliwszy miernik już wykaże nam kierunek nawet dla małego prądu.

Bawienie się w przymocowywanie zbyt małych magnes chyba nie ma sensu, celu.

Tak naprawdę jak to będzie w wiatraku to nie ocenimy do jakiej prędkości się to rozkręci przy dużym wietrze,
albo jak nie będzie odbierany prąd, bo w takim momencie też napięcie idzie do góry.

W regulatorze są diody Zenera które potrafią się spalić właśnie od zbyt dużego napięcia.

Może moje martwienie się tym jest na zapas.
Mam takie przeczucie, że może to mieszać sprawy.

Prądnica z magnesem stałym jest kłopotliwsza w eksploatacji
chyba że służy do ogrzewania wody czy powietrza i zmiany napięcia na grzałce traktujemy jako mało istotne.

wendol

3 października 2011

nicze:
Na szczęście rosyjskie źródła są mniej milczące od zachodnich.
Tam dla prostych ludzi przykryto to kurtyną nie pamięci.

Tak - "na zachodzie" zastanawiają się najpierw, jaki wpływ będzie miała dana informacja na ludzi i na system.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
Raptor

3 października 2011

Nie ma za co dziękować. Ja dziękuję osobie, która to opublikowała i wolnym mediom za zamieszczenie linka ;)

A tak swoją drogą, skoro macie pewnie skopiowanych sporo materiałów filmowych, to można by założyć konto tajne.org na youtube i powgrywać trochę filmów od użytkowników. Niech nie leżą w sejfach ;)

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/
zbyszek123

3 października 2011

Raptor:
skoro macie pewnie skopiowanych sporo materiałów filmowych

faktycznie masa tego w sumie szło pod kątem możliwości zniknięcia tego świata w oparciu o 2012, więc straszny tam chaos znając szczęście nikt nigdy do nich nie zajrzy

dobry pomysł- choć jeszcze lepszy gdybyśmy stworzyli stronę plus materiały własnoręcznie przetworzone, na zasadzie oglądasz serie filmików i eureka- dziś jak przebijasz się we właściwym kierunku i masz predyspozycje to w kilka lat jesteś w stanie co nie co zrozumieć

chodziło by o jakiś właściwy kierunek by pominąć pewne nie korzystne zjawiska psychologiczne- choćby fazę buntu na cały otaczający świat jako zło i kreowanie niskich poziomów emocji i energii

w sumie nie zależy nikomu na jakichś agresywnych rozwiązaniach- fazę rewolucji przechodziliśmy( doskonały obraz w filmach gdzie masa osób ginie ciała na stosach itd...), masa energii psu w d..ę :-) a nam chodzi przecież o jakieś oświecenie

nicze

3 października 2011

Znaczy pewnym problemem jest

że wklejamy tu jakieś linki
a za jakiś czas stają się one nieaktualne.

I teraz na pewno jest pytanie czy gdzieś takie coś kopiować.

Chyba dobrym obyczajem było by choć trochę opisywać co jest pod danym linkiem
bo za rok jak się zagląda i widzi wizytówkę youtube
że przepraszamy ale film już jest nie dostępny bo ktoś ma taką ochotę żeby nie był oglądamy.

to nawet nie pamiętamy w przybliżeniu co tam było.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 477
Poprzednia strona | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | .. | 23 | 24 | Następna strona
Nowy temat  |  Spis tematów Nowszy wątek  |  Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.