Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Magnes stały | |
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 477 |
Augi
![]() |
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy, informacji dotyczących właściwości magnesu. Jeżeli pod stołem umieszczę magnes, a na stole położę kawałek stali. następnie przesunę ten magnes, to oczywiście kawałek stali również się przesunie. I teraz sedno sprawy. Czy ktoś zna taki materiał, jakąś folię, albo coś, przez co ten magnes nie będzie działać. Bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam
|
Augi |
Raptor
![]() |
Stronka to też nie problem, najlepiej gdyby dało się ją podczepić pod domenę tajne.org, jako subdomenę, bo pozycjonowanie rewelacyjne :) Ale nie wiem jak z dostępnością serwera i przydzielonym miejscem gratisowym. Konto na youtube, czy vimeo i tak by się mimo wszystko przydało, żeby gdzieś w miarę bezpiecznie, bez utraty kontroli można było materiały wideo przechowywać i udostępniać. Największy w tym wszystkim problem to poświęcenie N godzin przez X osób, żeby to wszystko opracować ;) W zasadzie, to jakbym miał dostęp do serwera, to i forum można by nieco naprawić, a nawet dostosować na potrzeby takiej strony, bo cały system artykułów jest oprócz forum. Można to jakoś do życia przywrócić ;) |
||
The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/ |
nicze
![]() |
http://www.youtube.com/watch?v=-9q438_B2lw&feature=related
Jakaś prostsza wersja dwa magnesy napędzające w dolnej części A przeróbka alternatora niedługo do testowania właściwie już przyklejone wszystko ciężko chodzi bo mocne magnesiki. I to jest ból prądnicy z rdzeniami że na dzień dobry ma się do czego przyciągać i stawiać opory. Ale na razie trzeba to przetestować. |
nicze
![]() |
Coś nie tak, dziwaczny przebieg prądu.
Na oscyloskopie niby sinusoida ale strasznie wahliwa jakby na tej sinusoidzie jeszcze jedna sinusoida była. Coś mnie to nie lubi. I napięcie niezbyt duże, rozkręciwszy wiertarką z 6volt. Mało, a magnesy mocno ściągają. Geometria na pewno jest inna niż w zamyśle wyjściowego pierwowzoru Bo mam równoległe magnesy a w alternatorze to te trójkątne zęby schodzą się w środku. Na razie nie wiem co o tym sądzić . Może wrócić do trójkątnego ustawienia pól. |
nicze
![]() |
|
nicze
![]() |
Policzyłem liczbę uzwojeń w moim alternatorze wynosi ona 3 razy 14
a ja mam 12 zębów na których umieściłem po jednym magnesie czyli że to wcale nie odpowiada mojemu wyobrażeniu o tym co tam się dzieje. To pole musi tam jakoś falować w tych metalowych zębach. Magnes neodymowy nie jest podatny na falowanie. Czyli magnes trzeba było by dawać jednak do środka tak jak ta cewka jest a nie na zewnątrz zębów. |
79277
![]() |
He. Myślę że na zewnątrz też można... Trzeba jedynie zwrócić uwagę na biegunowość- mają być na przemian północny/południowy. Zwróciłeś pewnie na to uwagę, ale piszę tak w razie czego... Ta cewka w środku wraz z wirnikiem tworzy po prostu zwykły elekromagnes o stałym polu, tylko "końce biegunów" są nietypowe- tak że właśnie te trójkątne zęby są naprzemiennie namagnesowane. Być może zamiast zębów trójkątnych mogły by też być prostokątne, ale widocznie po testach producenci stwierdzili, że tak będzie korzystniej (nie ważne z jakich powodów). Jak chcesz dawać małe magnesy na tych zębach, to moim zdaniem dobrze by było zachować ten trójkątny kształt i oczywiście przemienne rozmieszczenie. Północ południe północ południe... itd Pozdrawiam |
||
nicze
![]() |
Po przemyśleniu wygląda na to
że trzeba było by mieć też 14 zębów czy prostokątnych magnesów na obrzeżu. Każda równoległa ścieżka była by pobudzana swoim magnesem Oczywiście na przemian S N. Dlaczego jest 12zębów. W metalu zewnętrzne pole jest w stanie przemagnesować wpływ wewnętrznej cewki. Widzieć tego nie widzę ale się tak domyślam. A z magnesu neodymowego nie da się przepchnąć pola. Może inaczej na zewnątrz tego zęba pole da się inaczej odchylić. Czyli jak by miał mniejszy dużo wirnik z tymi magnesami neodymowymi to w przestrzeni 5 może 8 mm te pole jakoś by wybrało sobie "właściwy" kawałek drutu do pobudzania. A tak chyba wypadało by przetestować ten wieniec z 14 magnesów jako względnie najprostsza forma uzyskania jakiegoś wyniku w sensie zobaczenia z tego prądu. Odkleić te magnesy i zrobić nacięcia w innych miejscach. Trochę chałtura. Solidne to to nie będzie ale da odpowiedź na temat dalszego kierunku poszukiwań może też kiedyś wyjdzie dlaczego dali sześć zębów. pozdrawiam |
79277
![]() |
podawałem już link do tego sklepu, ale podam jeszcze raz, bo naprawdę mają bardzo duży wybór magnesów i cenowo też wydaje mi się lepiej w porównaniuz allegro. Może są wyjątki...
Dla Ciebie specjalnie, nicze- link kierujący bezpośrednio do działu z magnesami pierścieniowymi (ferrytowymi niestety, ale myślę że do testów nie warto kupować drogich neodymów- ferryciaki są o wiele tańsze, a co mają pokazać to pokażą) http://www.magnesy.eu/magnesy-ferrytowe-pierscieniowe-g1-243.html |
nicze
![]() |
Dzięki.
Tak można coś dobrać co bez szlifowania pasuje do wnętrz wirnika. Kiedyś się zrobi. Ale na razie jestem za przetestowaniem 14 prostokątnych neodymków szczególnie że są na stanie kupione kiedyś właśnie w tym sklepie. Dlaczego jestem za tym rozwiązaniem Bo da pogląd na możliwość ocenienia własnej konstrukcji o innych gabarytach a tak zdany byłbym na szukanie na przykład trzech alternatorów. Wychodzi mi po prostu że taka konstrukcja uzwojenia na stojanie jest najbardziej zwarta czyli zajmuje mało miejsca. Bo z tymi cewkami co kiedyś próbowałem coś złożyć to jak chcę mieć to duże to się pojawia ten problem z wysokością cewki wielkością rdzenia. To wszystko trzeba rozłożyć na kole kwestia wykorzystania tej powierzchni. Bo pojedyncza cewka nie może być za gruba bo wtedy i grubsze magnesy trzeba. Materiałowo było by to rozrzutne. Dla jednej konstrukcji bez znaczenia ale jak ktoś chciałby kolejną zrobić to nie tędy droga. Ceny na allegro na takie gotowe zabawki są cokolwiek za duże bo wliczają ten współczynnik marnotrawstwa, płaci klient. Pozdrawiam. |
tajne.tarot-marsylski.pl
|
|
nicze
![]() |
Przykleiłem te 14 magnesików trochę na szybko
i nie jest to zbyt solidne dokładne solidne w ogóle nie będzie bo to "partyzantka" to nie jest dostosowane do klejenia siedmiu magnesów na sześciu zębach któreś magnesy będą w powietrzu. Teraz istotnie każdy ruch wirnika daje istotne napięcie. Czyli jakoś tędy droga nad każdą linią równoległy do niej magnes. Ciężko chodzi. Dwa magnesy trochę zawadzały to je odkleiłem, jeszcze raz trzeba podciąć pod nimi i przykleić. Przy małych obrotach już miałem około 12volt przy największych obrotach wiertarki 30volt. To będzie chodzić ciężko ze względu na te "trzymanie" się magnesów obudowy stojana Teraz pytanie czy i jak pozbyć się efektu czepiania się magnesów stojana. pozdrawiam |
zbyszek123
![]() |
trzeba by było pozbawić żelaznych rdzeni cewki :-) dlatego wymyślono wiatraki/amarykanki na piastach i bębnach od układów jezdnych bo dosyć tanie i operują dobrym momentem obrotowym (siłą potrzebną do przełamania oporu gdy całość pracuje pod obciążeniem) nie mając rdzeni w cewkach- i tu sprawdzają się właśnie duże magnesy neodymowe- ewentualnie z mniejszych można by było stworzyć cały kompleks tarcz z magnesami i stojanów/statorów z niedużymi cewkami- to jedyne wyjście na uzyskanie dobrej mocy z w miarę nie dużego układu. mniejszy układ widziałem zrobiony na mechanizmie z koła od roweru- oczywiście sprawność znikoma ale za to wyklejenie magnesami wirnika od pralki dawało jakiś 800 wat z tym że opór powstawał jak u Ciebie nicze najbardziej efektywny kierunek to wykorzystanie dużego momentu obrotowego czyli względnie duże koło wyklejone silnymi magnesami i oczywiście sporo ich się zmieści |
||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
nicze
![]() |
To znaczyło by iż wypada zrezygnować z konstrukcji gotowej
oczywiście po jakiś tam doświadczeniach i obserwacjach a potem robić swoją wersję. |
zbyszek123
![]() |
wydaje mi się rozsądne zbudowanie np 5 rzędów wirujących tarcz wyklejonych magnesami( 3tarcze- dwustronnie lub wciśnięte w wydrążone obustronnie otwory )- oczywiście tak by bieguny się pokrywały i przedłużały i 4 ( co prawda taniej wykręcić cewkę niż włożyć magnes- ale prąd na bocznych cewkach byłby innej wartości i nie wiadomo co z nim zrobić ), prąd z cewek połączonych będzie również miał większe parametry w zależności od połączenia większe napięcie lub natężenie i lepsze wykorzystanie bryłowatości konstrukcji w kierunku optymalizacji i w ogóle magnesy można włożyć ciut mniejsze w takiej konstrukcji co na neodymach daje duże oszczędności a zmienne pole omiatając cewkę z dwóch stron znacznie polepszy wydajność kiedyś przewaliłem setki stron i rozwiązań- na elektrodzie mnóstwo było |
||
79277
![]() |
Mam pytanie do stałych bywalców tego wątku (WRONA- WYPAD!)
Interesuje mnie ostatnio dysk Faradaya... Jak kto woli prądnica/ silnik homopolarny (posiadający jeszcze kilka "abtrakcyjnych" nazw). Co mnie najbardziej interesuje? Ano zależności... [Nie znajduję takich informacji, lub są one wzajemnie sprzeczne, więc pytam Was jako ludzi biegłych w temacie (zdaje się że kiedyś raptor coś wspominał o takiej prądnicy)]. Od czego zależy napięcie wyjściowe z takiego dysku? Na pewno jest proporcjonalne do natężenia pola magnetycznego, na pewno też do prędkości obrotowej dysku... A co z materiałami z których można wykonać taki dysk? Czy większe napięcie (i jednocześnie mniejsze natężenie prądu- zakładając stałość mocy) uzyskamy z materiału bardzo dobrze przewodzącego prąd, np z miedzi; czy może napięcie to będzie miało większą wartość z dysku wykonanego z nieco gorszego przewodnika, np ze stali? Jaki konkretnie wpływ na wyjściowe parametry ma materiał dysku...??? Co o tym możecie napisać? Dla Wrony- dysk faradaja jak najbardziej dotyczy tematu"magnes stały" ponieważ jest maszyną wykorzystującą właśnie stałe pole magnetyczne. HAARP i inne gówna nie powinny się tutaj raczej znaleźć, więc odpuść sobie pisanie tutaj. (zaraz wyjedzie z tekstem że haarp jako broń falowa wykorzystuje magnetyzm i i tak coś tu wlepi) Pozdrawiam normalną część tajniaków |
nicze
![]() |
Żelazo wpływa na pole magnetyczne
i nie wiem czy to nie zakłóca czegoś. Bo może się okazać że inaczej działa pole na przewodniki niemagnetyczne typu miedź, cynk, ołów i stopy. Trzeba było by poszukać w jakiejś literaturze Niewątpliwie problemem jest to że testowane to było głównie w XIX wieku. Oznacza to że jesteśmy uwstecznieni z wieloma dokonaniami praktycznymi. |
Raptor
![]() |
W tym pdf na str 911-915 jest kilka słów i rysunków o silniku homopolarnym Faradaya: http://www.4shared.com/document/ho5gbOp8/Patrick_J_Kelly_-_Practical_Gu.html Słownik wskazany... ling.pl jest niezły, ale trochę przeciążony ;) Tyle mogę w temacie pomóc. Pozdro. |
||
The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/ |
Raptor
![]() |
Sorry, str 911-912.
|
79277
![]() |
po kliknięciu na link pisze mi "Zażądane łącze do pliku jest nieprawidłowe. " Nie wiem... Coś źle robię...? Pzdr |
||
zbyszek123
![]() |
skróć w pasku zadań o kilka cyferek do znaku mniejszościhttp://www.4shared.com/get/ho5gbOp8/Patrick_J_Kelly_-_Practical_Gu.html
coś tam dopisuje przeglądarka- 30 mb mi już idzie |
Raptor
![]() |
Zapomniałem wkleić z tagami url, trzeba skopiować adres, albo tak jak Zbyszek mówi ;)
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 477 |
Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |