Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Coś co chcecie pokazać | |
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7086 |
wyckret
![]() |
Witam wszystkich. Otóż pomyślałem sobie, że można by założyć temat specjalnie przeznaczony na...właśnie, co?
Wszystko czym chcielibyście się pochwalić, pokazać innym, lub rozreklamować. Można tu wrzucać linki, filmiki, muzykę, obrazki itp. Czym to się różni od innych tematów? Niczym. Ale żeby nie doprowadzać do sytuacji offtopikowania, przerywania dyskusji, wszystko, co chcecie można tu wrzucić. Co o tym myślicie? Jeżeli, pomysł Wam nie odpowiada, nie piszcie, temat odejdzie w zapomnienie. Czyńmy dobro! ]: |
nicze
![]() |
Wszystko tu jest sprowadzone do robienia na czymś kasy,
jak się tego nie bierze pod uwagę to się słabo rozumie co się dzieje w świecie. :/ |
nicze
![]() |
79277
Jest problem czy się chce spędzać czas na piciu piwa czy bawić jakimiś zabawkami i "marnować" swój czas czy Ty chcesz a właściwie nie chcesz zrozumieć że jest to jakaś alternatywa żeby coś osiągnąć jeżeli masz "wdrukowany" w domu problem energetyczny że to nie może się udać jak byś ty chciał to walczysz z problemami właśnie mając od razu na starcie przyciąganie tego że coś może się nie udać. Chcę zrobić inaczej niż inni. Czyli weźmy zabawki pana L po co jego poprawiać jak on to zrobił dobrze to i nie osiągniesz czegoś innego. Co z niego wynika. To tylko można o tym porozmawiać przy piwie. Jeśli coś się robi to zawsze wchodzimy w bardziej szczegółowe dotykanie zjawisk a wtedy wychodzi że to co działa opiera się na uproszczonym widzeniu spraw i niekoniecznie ktoś dba żebyś jednostkowo oszczędzał energię. Po to dla zabawy a właściwie doświadczenia zrobiłem własną wersję destylarki gdzie komora wrzenia jest w środku urządzenia i skropliny ogrzewają to co chcesz zaraz odparowywać. Pewnie problemem będzie "kamień". I widzisz oczywiste najsensowniejsze rozwiązanie w sensie oszczędzania energii nigdzie nie jest stosowane poza produkcją naprawdę przemysłową. Tam gdzie ktoś naprawdę oszczędza. I istnieje jakiś znak zapytania czy chcesz skorzystać z czegoś co jest w sprzedaży i coś tam swoje kosztuje czy robisz coś swojego bo masz takie hobby. Jak się popsuje te fabryczne to musisz umieć zrobić to zgodnie z założeniem tego kto to wyprodukował. Jak mi się popsuł migomat to najrozsądniej było by go oddać gdzieś do naprawy. Bo nawet kiedyś gdzieś go oddawałem ale tamten rzemieślnik się zwinął Może dlatego że wszyscy kupują nowe. I nie mogę dokonać naprawy za 300 złoty a samemu nie chce mi się wnikać dlaczego nie kontaktuje podawnie napięcia. A teraz ta sprawa elektrolizy Czyli jak od roku 91 a może 92 "choruję" na chęć poosiadania palnika na zjonizowaną wodę to może i powinienem sobie kupić takie coś gdzież spod Petersburga bo ze dwa lata temu znalazłem link na producenta zabawka ze 2,5 tysiąca kosztuje plus transport ale czy mi to jest potrzebne czy ja na tę zabawkę zarobię w sensie czy zwróci się bo robiąc nią coś zaoszczędzę nie wydam na coś innego. Ale jak to ma być hobby to wychodzi na to że lepiej sobie kupić metr blachy z kwasówki za 80 złoty (20 euro) i sobie trochę podłubać żeby mieć możliwość podłączenia do tego czy 1 kilowat czy 5 kilowat mocy i samemu rozumieć wszystko co jest związane z zabawką No tak tylko jednak kupę roboty przy tym jest. Dlatego mówię że jak się spieprzy coś koncepcyjnie na początku to trudno dojść do celu. Co z tego że naście lat temu jakaś komora elektrolizy była przeze mnie zrobiona jak kiedyś chciałem podłączyć to pod podciśnienie to pleksi grubości 10 mm potrzaskało i stoi nie naprawiam tego od 10 lat bo konstrukcja nie rokuje, mgła pęcherzyk ów gazu elektrolizy ją zapcha. i to są właśnie takie dylematy jak zrobisz coś sam to najczęściej może być to ze dwa razy gorsze od produkcji przemysłowych lub czasami dwa razy lepsze ale wtedy zajdzie pytanie czy te dwa razy lepsze jest niemile widziane bo tu bierzesz przykład jak to jest z różnymi zabawkami oszczędzającymi paliwo typu Turbinka Kowalskiego. Zawsze jak zrobią oszczędniejszy silnik dołożą jakąś klimę i spalani Ci nie spadnie a jak coś zrobisz sam to zawsze ryzykujesz że jak w jednym miejscu oszczędzisz to dołożysz do remontu ogólnego. Znowu straciłeś czas na coś co Ciebie nie interesuje Jak nie przeczytałeś nie straciłeś. "Mielę" to samo albo piwo albo takie pierdoły. pozdrawiam |
nicze
![]() |
Weźmy jakby to nazwać absurdalność świata
zjawisk w których funkcjonujemy te ileś lat około 10 lat temu wprowadzono przymus rezygnacji z żarówek dużej mocy z włóknem wolframowym w środku i co teraz mam ze trzydzieści żarówek świetlówkowych które teraz najchętniej bym wymienił na ledowe to by kosztowało jakieś jedynie 150 złoty i by mnie nie wkurwiały jakieś ciemne pręgi na tych świetlówkach które mam a tak zostaliśmy nabici w coś co szkoda wyrzucać a jest zdecydowanie dziadowskie I tu jest problem rozumienia rzeczy choćby przez Igora może istnieć przyzwolenie na jakieś obniżenie kosztów o 10 może 15 % dobrze jak związane jest to z dodatkowymi kosztami ale nie o 50% czy jakoś więcej. Dlatego jak coś jest zbyt dobre jak na stosunki w danej chwili to się tego nie robi. Dlatego wypada to wiedzieć nie ma sensu się do tego dotykać chyba że ma się koncepcję jak zrobić na to patent i spowodować zyski dla właściwych stron układu. W Stanach jest mnóstwo patentów projektów które z powodów możliwości utraty zysków idą do szuflady. |
nicze
![]() |
79277
Ja prostymi słowami podaje podstawowe reguły tego świata pierwsza to robienie Kasi druga nie naruszanie pierwszej czyli w przestrzeni publicznej nie można zostawiać żadnych sensownych argumentów naruszających drugą regułę chociaż one istnieją a między jednym a drugim piwem można sobie o nich powiedzieć bo i tak nic czy niewiele z tego wyniknie tylko ktoś straci dziewictwo naiwności ale jak ktoś się nie uczy nie bada na logikę argumentów że jednak o tę mamonę tylko i wyłącznie chodzi to może istotnie powinieneś pozostać bez tego łopatologicznego tłumaczenia. "Jeśli ktoś patrzy i nie widzi to co jemu po oczach." Weź anegdotę że Tesla miał kiedyś przygodę z samochodem elektrycznym czy była to anegdota czy prawda Z pierwszej reguły wynikało by że prawdopodobne z drugiej że na tym trzeba zamknąć temat. Czy dostrzegasz brak logiki. Więc pozostańmy że jest to anegdota. Weźmy taki silnik na magnesy stałe. Sporo z nas tu usiłowało się bawić magnesami nikomu to specjalnie nie wyszło Nawet Wendol sprezentował mi kilkadziesiąt swoich jak stracił pasje do eksperymentu. Pokazują tam na jakiś filmikach że jakieś precyzyjnie zrobione konstrukcje się kręcą. Gdyby to był zupełny fake to ktoś jednak by zrobił filmik pokazujący jak zrobił wszystkich w konia bo pokazał jak to zasila napędza okłamując widzów a takiego filmiku nie ma. jakieś przewody cewki nie widać tego nie ma pokazują tobie model w częściach i złożony i im się kręci. Fake? Możliwe. Masz prace Lucjana które tez są jakoś tam oczywiste. I teraz nie możesz naruszać drugiej reguły wykazując że konsekwencje są takie a nie inne. To nie są rojenia tylko brak wyobraźni. A ostatecznie i tak rzecz się sprowadza do tego ze sprawę wypada pozostawić Lucjanowi. Bo nie masz zaplecza żeby wdrożyć to do jakiejś większej użytecznej wytwórczości. Czyli kolejne piwo czy nawet skrzynka piwa bo na trzeźwo to ciężko się wyluzować. :/ I te wszystkie różne inne informacje które sobie wiszą na forum to są do zaznajomienia się czy świat nie jest rozleglejszy informacyjnie niż uproszczona wersja dla ogółu. Oczywiście nie wszystkie muszą być sensowne i prawdziwe. Dezinformacja służy pierwszej regule. :) Tak tylko jak się zdenerwujesz i wpadasz w jakieś twierdzenia że tylko oficjalna wersja jest jedyna i niepodważalna to ja biorę swoją łopatkę i swoje wiaderko i idę do swojej piaskownicy. pozdrawiam |
nicze
![]() |
Mówienie że ktoś
spekuluje całkiem dokładnie oddaje sprawę czyli Teoretyczne dociekanie z założeń trochę nie potwierdzonych po prostu lepiej ich nie potwierdzać. Lepiej stanowczo zakazać adopcji dzieci za granicę niż brudzić sobie świadomość co się stało z tymi które już wyjechały. Zamiast trzymać się jak pijany ściany czegoś co na pewno trwałe nie jest, organizować sprawy tak aby ograniczać skutki błędnego widzenia rzeczy. Dlatego była dyskusja z Yohanną o co jej chodzi jak tak strasznie jedzie na Polskę i Polaków jak przegina w drugą stronę. Po co takie coś robić. Jeśli prowadzimy sobie luźną dyskusje lub tylko prywatne pojedyncze zastanawianie co dalej z jakąś sprawą do czego to prowadzi to samych faktów nie należy starać się nie widzieć tylko ewentualnie powiedzieć że coś innego jest istotniejsze jak się zauważyło że inna sprawa ma większą istotność. |
nicze
![]() |
Dawno temu jak studiowałem
to mieliśmy takiego doktora który zawsze nam studentom powtarzał robicie doświadczenie czy cokolwiek musicie najpierw wiedzieć czego oczekujecie po wyniku. W ten sposób prowadzone są w większości prace naukowe one służą ewolucji czegoś ale nie rewolucji. W starożytności więc wcale nie obrabiano ręcznie jakiś obiektów była jakaś technika po śladach narzędzi to widać tylko teraz mamy inne narzędzia a może tamte były o wiele skuteczniejsze i tańsze w eksploatacji jak musieliśmy przestawić jakąś świątynię w Egipcie to pocięliśmy zabytki na kawałki więc nie wywracamy obecnej techniki. po prostu wszystkie ale obchodzimy bardzo dokładnie na około starając się nie potknąć o te ale. |
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=UDm6WNZJzuU
Efekt Mandeli - Część 1 pierwszy z serii ma jeszcze trzy oprócz innych produkcji o tym temacie Jest to część problemu jak patrzeć na rzeczywistość i czy w tej rzeczywistości coś kwestionować czy brać jak jest. Starając się mieć swoje zdanie. |
yohanna22
![]() |
10 wzorców myślenia geniuszy
Zwykle kojarzymy umiejętności ludzi z jakąś rzekomo nadprzyrodzoną mocą – nie wiadomo, skąd mają to, co mają, może to szczęście, może los, może talent, karma lub przypadek. W psychologii nie wierzymy w przypadki – wierzymy w możliwość wytłumaczenia określonych zjawisk i zdefiniowania ich tak, by ludzie byli w stanie je pojąć i stosować. Każda umiejętność na świecie jest wyuczalna, więc ucz się i rób to, przyglądając się strategiom najlepszych. Oto 10 wzorców myślowych geniuszy. – Synestezja, czyli zdolność doświadczania jednego zmysłu poprzez bodźce charakterystyczne dla innego zmysłu. Mozart czuł, widział i smakował muzykę. – Wiele perspektyw i łączenie różnych punktów widzenia. Walt Disney odgrywał swoje postacie i patrzył na nie z punktu widzenia publiki. – Zaangażowanie nieświadomości do przetwarzania informacji. – Determinacja i myślenie w kategorii informacji (zamiast np. porażki). Według Artura Schopenhauera każdy pomysł przechodzi przez trzy stadia: wyśmiewanie, atak i akceptację. – Użycie metafor i porównań, by uniknąć ograniczeń logiki. Przykładem jest Einstein mówiący o „ślepym żuku”. – Misja wychodząca ponad ego. Einstein: „Chcę poznać myśli Boga, cała reszta to szczegóły”; Leonardo: „Chcę czynić cuda”; Disney: „To nie jest film rysunkowy, my podbijamy światy”. – Stany up-time i flow (zwracanie uwagi na doświadczenie pierwotne i wychodzenie z interpretacji logicznego umysłu na rzecz nieoceniającej świadomości). – Skonkretyzowanie i prawidłowe sformułowanie celu, determinacja w jego osiągnięciu. Na przykład Henry Ford odwiedzający setki banków w celu dostania kredytów. – Systematyczne użycie wyobraźni. Einstein: „Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza”, obok „co jest” ważne jest też „co może być”. – Pasje z wielu różnych dziedzin, interesowanie się wieloma rzeczami, ciekawość świata i przenoszenie wiedzy z jednej dyscypliny do innych. Powyższe – przemyśl i zastosuj. Po prostu. |
nicze
![]() |
|
tajne.tarot-marsylski.pl
|
|
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=sRmzeFKEDjE
Nelly mówi: Jezus nie miał serca, a Mojżesz to niegodziwiec. Zacofanie. Tchórzostwo. POPKO TV |
nicze
![]() |
Sentencja końcowa z jakiegoś miłego filmu
"życie można zrozumieć patrząc wstecz żyć trzeba jednak naprzód" Wszystkiego dobrego z okazji świąt. |
Igor
![]() |
Nicze,
Życzę ci wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam Cię Serdecznie Igor |
Niech Moc Będzie z Tobą |
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=jes6oMWY3Og
Nie jestem Wyznawcą Islamu Bo Jestem Człowiekiem jakuboski76 myślę że rozsądne naświetlenie spraw |
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=Kt5tLIXOpOA
Zakazana medycyna uzdrawiająca skutecznie - Magdalena Dembowska Trudne do ogarnięcia ale możliwe że robimy coś co wynika ze sztafety pokoleń i bieżących uwarunkowań. |
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=33pMuPqcHlY
MASAKRACJA! TRYBUNAŁ KONSTYTUCYJNY POTWIERDZA-IIIRP TO ORGANIZACJA PRZESTĘPCZA! SZOK!! |
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=kS_1WfeFXls
Ryszard Kalisz zrobił obciach Polakom w Londynie. W końcu jest posłem i wszystko mu wolno... Rysiu pokazał ż jest burak i jemu wolno palić w miejscu publicznym w kraju w którym to akurat nie jest normą. |
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=wUdF0AnVegA
Śmierć Polki w Egipcie. Rutkowski: Zatrzymamy amatorów polskich dziewczyn teraz pani Yohanny jakoś nie ma forum żeby nam tutaj wytłumaczyła że ludzie to w zasadzie są cudowni oczywiście oprócz takich Polaczków bo to szowiniści bo Polak to świnia. Cóż kolega który słusznie uczuł się urażony jej stanowiskiem naubliżał jej zasadnie. Nie lubię jak ktoś mi narzuca jak mam na coś patrzeć i usiłuje zniszczyć mój brak zaufania i dystans do czegoś Pieprzenie głupot a potem nie branie za nie odpowiedzialności nie przystoi człowiekowi który mówi ze walczy o dobro świata czy może mniej górnolotnie chociaż o porządek i sprawiedliwość. Wypada mówić w swoim imieniu i nie zmuszać innych do pokornego przyjmowania nieuczciwych poglądów że tylko takie obowiązują. A w sumie temu rezydentowi to sami Egipcjanie powinni spuścić łomot bo interes im zwinie o ładnych kilkanaście procent. A to jest problem zysku czy idzie się po kosztach może się nie dokłada bo infrastruktura hotelowa stoi ale nic nie jest wieczne kiedyś trzeba remontować czy coś jest z tego więcej. |
nicze
![]() |
To po "czym jadę" to niewątpliwie problem odbioru rzeczywistości
i stwierdzenia czy ktoś ma zdrowy rozsądek. Ale też czym jest ten zdrowy rozsądek. Zakładam ze Yohanna w "jakiś sposób" wierzy w to co mówi (pisze) ten sposób" to może być narzucenie innym takiego widzenia żeby ktoś czegoś innego nie widział i zamiast o czyjejś wierze można mówić bardziej o zakłamaniu. Oczywiście pojawi się wtedy problem co za tym wszystkim stoi. Czy ktoś jest "agentem wpływu" czy tylko "pożytecznym idiotą" takie jest nazewnictwo takich zjawisk Analiza taka jest słuszna aby czasem umieć dostrzec czy samemu się nie robi jakiś błędów czy nasza wewnętrzna "wiara" jest choć trochę wiarą czy zakłamujemy siebie jeśli zakłamujemy siebie to to co usiłujemy osiągnąć najczęściej ma mały sens. Pozdrawiam |
Igor
![]() |
Nicze odezwij się do mnie na maila wyślę ci ciekawą pozycję.
Pozdrawiam Igor |
Niech Moc Będzie z Tobą |
nicze
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=Cjmh9jhE4sA
Ania Bogusławska pomogła Dawidowi w Egipcie - zabrała głos w sprawie Magaleny Żuk jakaś tam prawda o sytuacji w Egipcie sytuacji biur podróży o olewaniu przez ambasady za granicą. |
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7086 |
Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |